Masterclass D2: Van vraag naar voorstel

Je voelt je verantwoordelijk om meer te kunnen doen met data. Je wilt je organisatie en collega’s graag een stapje verder helpen met projecten waar data een belangrijke rol in speelt. Je begrijpt dat data een levenscyclus doormaakt. Data ontstaat bijvoorbeeld uit het ontvangen, meten of registreren van gegevens. Data wordt opgeslagen, gebruikt en als het goed is: ooit weer een keer verwijderd.

Om je collega’s te kunnen helpen is de eerste stap om de data te leren kennen. We bespraken al kort het conceptueel model. Een hulpmiddel om aan de hand van een toegankelijk plaatje makkelijker met elkaar te kunnen praten over data, over definities en waar de data vandaan moet komen. Als je meer weet over de data dan wordt het ook makkelijker om de andere vragen te beantwoorden voor de uitkomsten van goed data management die we in Masterclass 1 hebben leren kennen:

  1. Hoe zit het met eigenaarschap?

  2. Is deze data voldoende toegankelijk?

  3. Welke veiligheid & privacy aspecten moeten we rekening mee houden?

  4. Welke kennis & vaardigheden hebben we nodig, waar moeten we ons bewust van zijn?

  5. Welk niveau van data kwaliteit is nodig - en hoe bereiken we dat?

Deze tweede Masterclass voor doeners gaan we een stap verder. Zodra je weet wat de wensen en vereisten zijn wil je aan de slag. Maar hoe, en waar eerst? We gaan je kennis laten maken met de diverse kennisgebieden binnen data management. Je leert wat van het data management jargon en de logische samenhang tussen de verschillende onderwerpen.

Na het webinar ga je aan de slag met de survey die je binnen je eigen organisatie kunt uitzetten. De resultaten daarvan helpen je na de zomer een plan voor jullie organisatie te maken. We bespreken ook alvast de vragen die je kunnen helpen om een voorstel te maken voor bijvoorbeeld je data eigenaar om voor jullie belangrijke verbeteringen in gang te zetten.

Voorbereiding - Data management Jargon

DAMA Wheel basic.jpg

Jargon hoort erbij, het is even wennen en toch goed om er in ieder geval bekend mee te raken zodat je ook weet waar je naar meer informatie moet zoeken voor een specifieke vraag. We besteden het tweede webinar aan het bos leren zien door de bomen heen. In dit geval het DAMA-DMBOK2 bos.

We lieten je al het wiel zien tijdens de eerste Masterclass. Best een hoop nieuwe termen. Wees je er voor nu vooral van bewust dat het allemaal bij Data Management hoort. Een kennisgebied dat op zijn beurt weer is onderverdeeld in meer specialistische kennisgebieden. Geruststellend: je hebt niet altijd alles nodig.

Het mooie is dat er geen vaste volgorde is waar je eerst mee moet beginnen. Sommige onderwerpen zijn logischer om mee te beginnen dan anderen maar het hangt vooral af van waar je bent en wat je project nodig heeft. Zie het vooral als een checklist van kennisgebieden waar je iets van kúnt meenemen

 

Opdracht:

kijk eens naar het wiel hierboven én naar de uitleg van Denise hieronder. Probeer met het wiel voor je eens in eigen woorden uit te leggen waar elk kennisgebied over gaat en probeer voorbeelden te bedenken van wat er binnen elk kennisgebied thuishoort. Tijdens het webinar doen we een quiz om je te helpen deze vertaalslag zelf steeds makkelijker te maken. Bonuspunten voor wie de een verschil kan vinden tussen video en het figuur hierboven. Kennisgebieden blijven zich ontwikkelen, en splitsen…

WEbinar

Tijdens het webinar besteden we veel aandacht aan het leren kennen van de termen die je tegen kunt komen rond data management. Het doel is dat je er vooral bekend mee raakt en dat het een minder intimiderend overzicht wordt. Weten waar je wat kunt vinden is vaak al een hele geruststelling. We bespreken de survey die je binnenkort binnen je eigen organisatie kunt uitzetten om jullie te helpen bepalen waar je het beste kunt beginnen. Tot slot helpen we je alvast aan een format dat je kunt gaan gebruiken om data gerelateerde projectvoorstellen vorm te geven.

Tot donderdag! En als het je echt niet lukt om aanwezig te zijn. Kijk het terug.

Na het webinar

Survey

De survey Volwassenheid Data Management gaat je helpen om een indruk te krijgen van hoe jullie organisatie er op het gebied van data management voorstaat en waar je zou kunnen beginnen met het verder ontwikkelen. De survey komt na het webinar beschikbaar. Je krijgt van ons de link die je kunt gebruiken om je collega’s uit te nodigen aan het onderzoek deel te nemen.

Case

We zeggen telkens dat een case niet verplicht is, maar wel leerzaam. Het is goed om met een project in gedachten de stof te leren begrijpen. Als je nog zoekende bent naar wat geschikte projecten zouden kunnen zijn. Onderstaand een rijtje voorbeelden. Het begint vaak met een op het eerste gezicht logische vraag vanuit de organisatie of bijvoorbeeld vanuit jullie verenigingen of aangesloten sportorganisaties. Aarzel vooral ook niet om klein te beginnen. Tastbare resultaten helpen je om het nodige vertrouwen te creëren en de vraag naar meer aan te wakkeren. Steeds meer - mogen - doen met data is vooral een kwestie van gewoon doen.

Bijvoorbeeld:

  • We willen een app om ongebonden sporters te bereiken,

  • We willen talentherkenning verbeteren door ook naar de biologische leeftijd te kijken,

  • We willen nieuw sportaanbod onder de aandacht brengen,

  • We willen onze competitieplanning automatiseren,

  • We moeten VOG’s van functionarissen gaan registreren,

Of een aantal heel praktische cases die goed kunnen zijn om mee te beginnen én te laten zien dat het nuttig is:

  • Ik wil ons probleem met ontbrekende of onbetrouwbare postcodes begrijpen en helpen oplossen.

  • Ik wil de rapportage aan het MT over ledenaantallen betrouwbaarder maken én sneller op kunnen leveren,

  • Ik wil de facturatie van onze contributies efficiënter maken en het percentage verkeerde facturen verlagen,

Als je er niet uitkomt of wilt overleggen: plan dan wat tijd tijdens een spreekuur data (via het tabblad spreekuur in het kanaal algemeen!) Voor het project dat je gekozen hebt kun je alvast een keer aan de slag met de oefeningen die ook in het webinar behandeld zijn. Eventuele templates voor die oefeningen komen na het webinar beschikbaar en worden toegevoegd aan dit lesplan.

Optionele Verdieping

Onderstaande lijst met aanraders voor optionele verdieping breidt zich gedurende het Masterclassprogramma steeds verder uit. Als je zelf interessante content tegenkomt: laat het ons weten. We voegen het graag toe!

Verdieping die ook nog leuk is om te zien: als je de film Moneyball nog niet gezien hebt. Dan wordt het eens tijd. Wat er vooral interessant en herkenbaar aan is zijn de momenten waarop je de oude garde weerstand ziet bieden tegen het nieuwe idee om inzichten uit data & analyse te gebruiken en niet louter de ervaring en onderbuik van een stel oude rotten in het vak. Je gaat dat gevoel herkennen … Te huur of te koop via bijvoorbeeld iTunes of Youtube Movies&Shows. In Nederland helaas niet op Netflix :-)

 

We zullen in het Masterclassprogramma regelmatig verwijzen naar het DAMA DMBOK2 raamwerk om je weg te leren kennen door alle onderwerpen die betrekking hebben op data management. Over dit - zeer uitgebreide - raamwerk is een handzaam boekje geschreven dat een goede en toegankelijke uitleg geeft. Eigenlijk gewoon onmisbaar. Het boekje is zeer goed leesbaar voor niet technische lezers en helpt je om de concepten goed te begrijpen en uit te kunnen leggen. Het is beschikbaar in druk of al e-book op kindle. Bestellen kan op verschillende plaatsen - maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel: ISBN 9781634628914

 

De Hub & Spoken podcast is een aanrader op heel veel aspecten van data management tot toepassing van analyses, over rollen op verschillende plekken in de organisatie en praktische aanwijzingen. Deze aflevering vonden we speciaal interessant omdat het gaat over hoe je een organisatie helpt groeien op het gebied van data & analyse. Jullie zijn duidelijk onderdeel van de groep bestaande medewerkers die bezig zijn om meer bedreven in data te worden. Voor veel organisaties een belangrijke stap om meer te kunnen doen met data!