Masterclass B1: Prioriteiten stellen

Het Masterclassprogramma voor beleidsmakers is erop gericht deelnemers uit te rusten met antwoord op de vraag: wat moet de organisatie doen om grip op data te krijgen en waarin moet bijvoorbeeld geïnvesteerd worden. Aan het einde van het programma weet je welke afwegingen er te maken zijn en welke aspecten niet vergeten mogen worden. Je bent in staat om te namens je organisatie de regie te voeren over jullie ontwikkeling op het gebied van data management. In het programma voor doeners zullen we het vooral hebben over hoe je binnen jullie organisatie grip op data krijgt. Jullie hebben elkaar nodig!

VOORBEREIDING - DE WAARDE VAN DATA

We zullen het regelmatig hebben over afwegingen waarbij de (potentiële) waarde van data een belangrijke rol speelt. Die waarde is natuurlijk de reden om data te verzamelen, op te slaan, te verwerken en de data zelf of inzichten uit de data weer te delen.

De waarde van data hangt samen met de informatie die je uit de data kunt halen en de kennis die je er over tijd mee kunt opbouwen.

Een relatie die goed wordt uitgelegd in onderstaande video uit een cursus van Coursera. De docent heeft het over het centraal stellen van de klant - het komt dan ook uit een cursus over marketing analytics. Een van de redenen dat we in de sport meer met data willen doen is om de (potentiële) sporter meer centraal te kunnen stellen in wat we voor ze doen. Dan is data gewoon nodig.

Kijk de video en neem kennis van dit concept, dat is voor nu voldoende. We komen er in het webinar op terug.

Klik op de afbeelding om de video af te spelen

Klik op de afbeelding om de video af te spelen

Voorbereiding - data offense of data defense?

Klik op het plaatje om naar het artikel te gaan op HRB.org

Klik op het plaatje om naar het artikel te gaan op HRB.org

Als je als organisatie meer kunt doen met data brengt dat voordelen met zich mee - maar zeker ook verantwoordelijkheden. Lees ter voorbereiding op het webinar onderstaand artikel van What Is Your Data Strategy van Thomas Davenport uit de Harvard Business Review.

De meeste organisaties zijn niet in staat om toenemend datagebruik bij te benen. Medewerkers hebben toegang tot data waar ze niet bij zouden mogen kunnen, data lekken komen regelmatig voor, afdelingen houden eigen datasets bij en de systemen zijn vaak niet voorbereid op de toenemende eisen die eraan gesteld worden.

Het artikel legt een raamwerk uit waarmee je een eerste belangrijke keuze kunt maken. Moeten wij nu meer offensief of juist meer defensief omgaan met onze data? Een belangrijke overweging om de balans tussen gebruik enerzijds en privacy, security & compliance anderzijds goed te krijgen - in lijn met de algemene prioriteiten van jullie organisaties. Deze afweging is overigens voor zowel organisaties áls voor de sector van belang.

De link is om er anderen naartoe te kunnen verwijzen. Alle deelnemers krijgen het artikel van ons doorgestuurd. We kunnen het volledige artikel niet in het lesplan posten in verband met copyright beperkingen.

WEBINAR

Tijdens het webinar praten we over data, de waarde van data en de risico’s die er aan kleven. We kijken naar een raamwerk van vijf uitkomsten van goed data management. Een makkelijk te hanteren raamwerk dat je uiteindelijk zult kunnen dromen. We gaan het hebben over de rollen die jij en je collega’s spelen rond data. Rollen die jullie al hebben en die waarschijnlijk nog bewuster en beter uitgevoerd kunnen worden. Tot slot maken we een begin met een van de belangrijkste stappen om grip te kunnen krijgen op data: het stellen van prioriteiten voor je organisatie.

Tot donderdag! En als het je echt niet lukt om aanwezig te zijn. Kijk het terug.



NA HET WEBINAR

Case

We zeggen telkens dat een case niet verplicht is, maar wel leerzaam. Ook al is het geen actuele casus - het is raadzaam om in ieder geval een vraagstuk of project in gedachten te hebben tijdens het webinar en daar enigszins bekend mee te zijn. Als je nog zoekende bent naar wat geschikte projecten zouden kunnen zijn. Onderstaand een rijtje voorbeelden. Het begint vaak met een op het eerste gezicht logische vraag vanuit de organisatie of bijvoorbeeld vanuit jullie verenigingen of aangesloten sportorganisaties. Als van jullie organisatie zowel een beleidsmaker als een doener meedoet: werk gerust samen aan dezelfde case als dat goed uitkomt!

Bijvoorbeeld:

  • We willen voor de organisatie onze informatiebeveiliging op orde brengen

  • We moeten ons wedstrijdsysteem vervangen

  • We willen de mijnomgeving voor trainers uitbreiden met betaalde online trainingen

  • We willen diversiteit binnen onze sport ondersteunen met beleid

  • We willen een app om ongebonden sporters te bereiken,

  • We willen talentherkenning verbeteren door ook naar de biologische leeftijd te kijken,

  • We willen nieuw sportaanbod onder de aandacht brengen,

  • We willen onze competitieplanning automatiseren,

  • We moeten VOG’s van functionarissen gaan registreren,

Als je er niet uitkomt of wilt overleggen: plan dan wat tijd tijdens een spreekuur data. Voor het project dat je gekozen hebt kun je alvast een keer aan de slag met de oefeningen die ook in het webinar behandeld zijn. Eventuele templates voor die oefeningen komen na het webinar beschikbaar en worden toegevoegd aan dit lesplan.

Informatiebeveiliging


Klik op de afbeelding om de video af te spelen

Na het webinar hebben we zowel gekeken naar de waarde van data én naar de risico’s die samenhangen met het verzamelen, opslaan en gebruiken van data. Als iets waarde heeft - dan is het ook logisch om het te willen beschermen.

Informatiebeveiliging is een groot onderwerp en het is makkelijk om verdwaald te raken. Je zult er al snel hulp bij nodig hebben.

Om organisaties richting te geven en ze in staat te stellen de regie te kunnen voeren over wat bijvoorbeeld leveranciers doen aan informatiebeveiliging zijn er raamwerken die je helpen om te bepalen waar je allemaal aan moet denken.

Je hebt misschien al eens gehoord van ISO27001 - een raamwerk waarbinnen alle aspecten van informatiebeveiliging aan bod komen. Een belangrijk uitgangspunt is een continue proces van verbetering door telkens risico’s te identificeren en voor de meest dringende risico’s (duurzame) maatregelen te treffen. We staan hier in een volgende Masterclass uitgebreider bij stil.

Voor nu: bovenstaande video geeft je een eerste indruk van wat ISO27001 is. We verwachten geen diepgaande kennis of dat je aan de slag gaat om dit alvast op te gaan zetten voor je organisatie. Voor dit moment is het voldoende bekend te raken met terminologie.

We zullen in de toekomst ook stilstaan bij de BIO - Baseline Informatiebeveiliging Overheid (meer informatie te vinden via de site: https://www.bio-overheid.nl/). De BIO is een raamwerk gebaseerd op ISO27001 en ontwikkeld voor overheidsorganisaties. Reden om het te noemen is dat het voor onze sector mogelijk een meer specifiek relevant raamwerk is.


OPTIONELE VERDIEPING

Verdieping die ook nog leuk is om te zien: als je de film Moneyball nog niet gezien hebt. Dan wordt het eens tijd. Via iTunes te bestellen. Wat er vooral interessant en herkenbaar aan is zijn de momenten waarop je de oude garde weerstand ziet bieden tegen het nieuwe idee om inzichten uit data & analyse te gebruiken en niet louter de ervaring en onderbuik van een stel oude rotten in het vak. Je gaat dat gevoel herkennen …



 

We zullen in het Masterclassprogramma regelmatig verwijzen naar het DAMA DMBOK2 raamwerk om je weg te leren kennen door alle onderwerpen die betrekking hebben op data management. Over dit - zeer uitgebreide - raamwerk is een handzaam boekje geschreven dat een goede en toegankelijke uitleg geeft. Eigenlijk gewoon onmisbaar. Het boekje is zeer goed leesbaar voor zowel beleidsmakers als doeners en helpt je om de concepten goed te begrijpen en uit te kunnen leggen. Het is beschikbaar in druk of al e-book op kindle. Bestellen kan op verschillende plaatsen - maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel: ISBN 9781634628914

 

De Hub & Spoken podcast is een aanrader op heel veel aspecten van data management tot toepassing van analyses, over rollen op verschillende plekken in de organisatie en praktische aanwijzingen. Deze aflevering vonden we speciaal interessant omdat het gaat over de toepassing van data in een wijk in Londen tijdens de covid uitbraak - en een mooie illustratie van wat er mogelijk is als je het fundament goed in orde hebt én al het vertrouwen hebt van de organisatie dat data iets kan toevoegen aan de besluitvorming.

 

Organisaties doen vaak veel - en bereiken regelmatig minder dan ze zouden willen. Niet schokkend - ambitie hoort erbij. Alleen wanneer het niet halen van de eigen ambities ondanks enorme inspanningen negatief effect gaat hebben op de tevredenheid van klanten én medewerkers en leveranciers dan heb je wel een probleem.

De auteurs stellen voor betere keuzes te maken door strenger te selecteren op basis van de vraag: wat doet een specifiek initiatief met de bereidheid van onze klanten om voor onze producten of diensten te betalen? En aan de medewerker/ leverancierskant dezelfde vraag: wat doet een initiatief met de bereidheid van medewerkers om ergens hun energie in te stoppen? De link verwijst naar het artikel op de HBR site.