Masterclass 1: de Juiste vragen stellen

Op deze pagina vind je alle voorbereiding, inspiratie en opdrachten die je nodig hebt om deel te nemen aan de eerste online masterclass. Bekijk en bestudeer alles goed, en schrijf vooral al je vragen op zodat we die in de online masterclass kunnen behandelen. In de video vertellen we je wat je in deze Masterclass kunt verwachten.

Wat kun je met data?

Deze eerste masterclass draait om het introduceren van data gedreven onderzoek. Om te laten zien wat je zoal kunt met data, laten we je hieronder een aantal voorbeelden zien.

John Snow en Cholera

WIKIPEDIA: John Snow (York, 15 maart 1813 - Londen, 16 juni 1858) was een Brits wetenschapper. Hij was de grondlegger van de huidige wetenschappen van de epidemiologie en de volksgezondheid. Snow ontdekte dat de cholera-epidemie van 1854 in Londen werd veroorzaakt door besmet water uit de waterpomp op Broadstreet.

Radicalisering op Youtube

DE CORRESPONDENT: Heeft YouTube een ‘rechts radicaliseringsprobleem’, zoals een groeiende groep onderzoekers stelt? Om die vraag te beantwoorden sloegen De Correspondent en de Volkskrant de handen ineen. Het afgelopen jaar verzamelden we circa 1.500 kanalen, 600.000 video’s, 120 miljoen reacties, 15 miljoen aanbevelingen en 440.000 transcripties van video’s. Deze data hebben we met behulp van data-analytici, mediawetenschappers en algoritmedeskundigen geanalyseerd.

LUISTEREN

Voordat je gaat kijken naar het fragment over radicalisering - luister eerst naar Max Boiten. Max legt uit wat interessant is aan dit onderzoek en de gekozen aanpak

OPDRACHT 1:

Zoek een eigen inspirerend voorbeeld van datagebruik, uit de sport of daarbuiten. De afgelopen maanden zijn er veel voorbeelden voorbij gekomen in de context van Corona.

Beantwoord deze vragen:

1. Wat is het vraagstuk dat er in het voorbeeld beantwoord is?

2. Hoe zijn de onderzoekers tot de (juiste) vraagstelling gekomen?

3. Welke data hebben de onderzoekers gebruikt om de vraag te beantwoorden?

4. Was deze data al ergens beschikbaar, of hebben ze deze zelf moeten verzamelen?

5. Zijn er verbeterpunten te vinden?

Post je antwoorden op Teams in het kanaal voor Masterclass 1 - vragen stellen.

Je hoeft bij deze opdracht geen feedback op elkaar te geven, maar bekijk vooral een aantal voorbeelden van je medecursisten.

Je eigen analyses opbouwen

Eerst heb je een probleem

Problemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Je krijgt vragen, voorstellen, een idee, een vermoeden. Iets dat je ongerust maakt en aan het denken zet. Je raakt gemotiveerd om te gaan zoeken naar antwoorden, voorbeelden, bevestiging of juist bewijs van het tegendeel. Je wilt aan de slag, maar hoe? In deze eerste video geven we je een introductie in definiëren van je probleem. Belangrijk voordat je aan je zoektocht naar antwoorden en oplossingen begint.

We introduceren de probleemruimte - een handig hulpmiddel om te zorgen dat je zoektocht naar antwoorden vaak sneller en meer voorspelbaar wordt, de kwaliteit van je analyses consistent hoog houden en het vertrouwen in je adviezen versterken. Later deze week verschijnt de volgende video over Issue Trees - een hulpmiddel dat je kunt inzetten voor het toewerken naar analyses en de data die je nodig gaat hebben.

OPDRACHT 2:

Ga aan de slag voor jouw eigen onderzoek met het verkennen van de probleemruimte:

1. Breng je probleem eens uitgebreider in kaart.

2. Bedenk welk thema er bij hoort.

3. … nadat we er deze week in de masterclass aandacht aan besteed hebben gaan we je vragen om je probleemruimte en de issue tree die je nog gaat maken met je reviewgroepje te bespreken. ?

Tijdens de online masterclass geven we enkele mensen de ruimte om kort het verkennen van hun probleem toe te lichten. Zet je eerste versie van case en probleemdefinitie in je persoonlijke folder onder algemeen en schrijf voor jezelf vast op waar je tegenaan liep zodat we dat kunnen bespreken.

Met een duidelijk probleem: uitwerken naar inzicht of oplossingen. Issue Trees.

Tijd om het te hebben over de manier waarop je Issue Trees goed en snel opbouwt. We hebben al een keer met Issue Trees geoefend alleen toen nog zonder een concrete aanpak. Je hebt toen gemerkt dat het soms nog best lastig kan zijn om de juiste indeling te vinden. Met een slimme aanpak maak je het een eenvoudiger en beter beheersbaar proces.

In onderstaande video de uitleg van zes methoden die je kunt gebruiken om je issue tree elke keer weer snel en goed vorm te geven. Zorg dat je ze beheerst: er zijn maar weinig problemen die niet zullen buigen onder de druk van een systematische aanpak.


Introductie Power BI

We maken even een sprongetje in de tijd hier. Het analyseren en visualiseren van data gaan we met Power BI doen en de komende weken laten we je alvast een paar dingen zien die een goede indruk geven van wat PowerBI is hoe het eruit ziet. Deze introductie van Microsoft zelf legt goed uit wat het verschil is tussen PowerBI Desktop, PowerBI.com én PowerBi Mobile. Kort gezegd:

  • Maken doe je in PowerBI Desktop

  • Delen doe je in PowerBI.com - hiervoor heb je wel een pro-licentie nodig. Ben je daar al mee aan de slag?

  • Bekijken van een rapport kún je ondermeer doen in PowerBI mobile.

Samenvattend

Werk door dit lesplan heen en laat het ons weten als je vragen hebt. We staan voor je klaar! Schrijf je vragen op zodat je ze in Teams of in de Webinar paraat hebt. Als vragen op Teams vaker voorkomen besteden we daar in de Masterclass extra aandacht aan.

Je huiswerk nog 1 keer:

Opdracht 1: Zoek een inspirerend voorbeeld en beantwoord er een aantal vragen over.

Opdracht 2: Verken alvast de probleemruimte voor jouw case en let goed op wanneer deel twee over je eigen analyses opbouwen verschijnt.

Bekijk alvast de introductie op PowerBI als je nog niet bekend bent met de applicatie en de bijbehorende online omgeving. Vergeet niet aan de slag te gaan met het krijgen van een Pro-licentie. In het lesplan voor MC0 vind je daar uitgebreidere toelichting op.

Bonusvraag over meer op meer relaties

In het conceptueel datamodel dat je voorbij zag komen in het webinar zitten meerdere zogenaamde Meer op Meer relaties. In deze quiz de vragen over dit type kardinaliteit van relaties.

Er is ook iets te winnen! Aan het einde van de quiz krijg je een laatste vraag waarin je kunt kiezen uit drie boeken - uiteraard gerelateerd aan het onderwerp data & analyse. Wij bepalen de winnaar, publiceren die oplossing en de winnaar krijgt zijn of haar gekozen boek toegestuurd! De quiz sluit op vrijdag 19 juni om 12:00h

Succes!