Masterclass 5: Waar blijven de Jongens?

Welkom terug! We gaan verder met onze missie om het niveau binnen de georganiseerde sport op het gebied van data & analyse op een hoger niveau te krijgen. Je bent al goed onderweg! We pakken de draad weer op met een vervolg op het stellen van vragen en uitwerking van problemen aan de hand van een vraag die voor een aantal bonden ook echt speelt. Waar blijven onze jonge sporters? Soms gaat het over jongens, soms over meisjes en soms wisselt het verschijnsel ook nog eens over tijd. Een reëel voorbeeld om verder te onderzoeken.

Wij denken dat deze Masterclass handig én geschikt is voor alle deelnemers aan het Masterclassprogramma - Basis én Verdieping. Het kunnen starten van een goede analyse, er aan samenwerken of anderen helpen hun analyses sterker te maken is voor iedereen een waardevolle vaardigheid.

 

Inleiding: Goede analisten zijn lui …

Issue trees zijn een belangrijk stuk gereedschap voor organisaties die beter willen worden in data & analyse. Vooral het proces waarin je samenwerkt met anderen aan hetzelfde vraagstuk. Niet alléén je collega’s maar óók andere partijen buiten je eigen organisatie. Ze helpen je om duidelijke vragen te stellen, context bij je vragen te geven. Kortom, alles wat anderen betrekken bij je analyse makkelijker maakt.

Even een test: wat denk je dat handiger is?

  1. Zelf een lijstje bij elkaar brainstormen met mogelijke oorzaken voor een hogere uitstroom van pubers

  2. De literatuur in te duiken om daar dé factoren te vinden die al uitgebreid onderzocht en onderbouwd zijn

Literatuur raadplegen is al een stuk slimmer dan zelf aan de slag gaan natuurlijk. Een goede analist is lui én slim. Die verzint niet de volledige issue tree helemaal zelf. Daar laat je anderen aan meewerken en vooral belangrijk, je maakt gebruik van het werk dat andere experts al gedaan hebben. Daar gaan we je in deze Masterclass op voorbereiden. Goede (hulp)vragen stellen.

Artikel - Vragen om hulp

Om hulp vragen is een kunst op zich - en wat je je niet altijd realiseert, de helper gaat zich er óók beter door voelen. Dat plezier wil je toch iedereen doen?

Als je daar meer over wilt weten klik dan op het plaatje links en lees het Harvard Business Review artikel.

 

Voorbereiding WEbinar: Issue trees voor gevorderden (Basis)

In het webinar ga je aan de slag met onderstaande issue tree. De vraag aan jullie allemaal is om er alvast een keer naar gekeken te hebben. Dat maakt het makkelijker om de opdrachten die je tijdens het webinar gaat krijgen uit te voeren.

Je ziet hieronder zie je een uitwerking van een issue tree. Voor het overzicht even opgesplitst in twee delen. Het eerste deel hieronder voor het gehele vraagstuk. Iets verderop het deel van de issue tree waar we op ons voor nu even op gaan richten: lidmaatschap onder tieners.

issue+tree+1.jpg

Het achterliggende vraagstuk betreft in bredere zin het verloop van lidmaatschap over geslacht en leeftijd. Een reden om te focussen op dit specifieke probleem kan bijvoorbeeld zijn dat het verloop voor die doelgroep veel groter is dan dat in de andere groepen - of omdat je het vermoeden hebt dat je op het verloop onder deze doelgroep de meest invloed kunt uitoefenen.

Hier onder vinden jullie deel 2 van de issue tree, ingezoomd op het lidmaatschap van tienerjongens.

  1. Neem onderstaande issue tree door en maak alvast aantekeningen van wat je anders zou kunnen doen.

Er zitten genoeg verbeterpunten in - soms omdat de issue tree nog niet goed genoeg uitgewerkt is, soms omdat er bewuste keuzes gemaakt zijn binnen de context van het onderwerp. Voor elke mogelijke oorzaak is uiteindelijk één mogelijke analysevraag opgesteld. Dat kunnen er natuurlijk meer zijn maar voor het overzicht hebben we het hierbij gelaten. Je mag er zelf uiteraard meer verzinnen.

Discussie op Teams: wat is nu eigenlijk uitstroom? (Optioneel)

Als je uitstroom wilt onderzoeken heb je hier een maat voor nodig. Een heldere definitie. Je zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een combinatie tussen de geboortedatum en datum waarop het lidmaatschap eindigde. Op die manier kunnen we voor elk jaar in kaart brengen hoe oud leden waren en of ze wel of niet uitstroomden per leeftijdsgroep.

Deze methode kent één complicatie. Soms worden leden door een vereniging en masse uitgeschreven en het volgende jaar weer allemaal ingeschreven. Sommige verenigingen doen dit standaard elk jaar. Daarnaast kunnen verhuizingen zorgen dat actieve sporters elders worden ingeschreven (en dus bij hun vereniging worden uitgeschreven). Je zult dus moeten nadenken over wat je wel ziet als uitstroom en wat niet.

Als eindresultaat wil je - waarschijnlijk - één rij per relatie overhouden per (continu) lidmaatschap. Hierin moeten eventuele rijen worden gecombineerd waarin er een bepaalde maximale tijd zit tussen uitschrijving en nieuwe inschrijving. Wie er door de grenzen die je zelf kiest uiteindelijk als herinstromer gezien kan worden krijgt dus meerdere rijen. Eén per (continu) lidmaatschap.

Als je mee wilt doen aan deze opdracht:

  1. Beschrijf op teams welke definitie je zelf zou kiezen en probeer alvast eens te bedenken wat voor en nadelen zijn van die keuze.

  2. Reageer op de definities van anderen! Welke geven je nieuw inzicht, welke voor en nadelen zie je zelf.

Na het webinar: aan de slag mét je buddy (Basis)

Wat we gedaan hebben tijdens het webinar ga je nu voor je eigen case met je buddy doen. Als het goed is heb je dit voor de zomer al eens gedaan. Een aantal van jullie hoopt nu te gaan starten met hun case. Grijp deze kans!

  1. Plan een afspraak met je buddy.

  2. Als je dat nog niet gedaan hebt: maak versie 1 van je issue tree

  3. Neem samen jullie issue trees door en scherp die zonodig verder aan met wat je geleerd hebt tijdens het webinar

  4. Waar je constateert dat je niet alle factoren kent: formuleer een hulpvraag en post die hulpvragen alvast op teams. Daar kunnen we je helpen om ze aan te scherpen zodat je ze straks écht kunt sturen naar één van de organisaties waar je in Masterclass 6 kennis mee gaat maken!

Artikel - Correlatie en Causaliteit (optioneel)

Optioneel maar wel een goede opfrisser. Why correlation does not imply causation - in Towards Data Science op Medium

Correlatie en Causaliteit.jpeg
 

Over Towards Data Science

Towards Data Science is een publicatie op het platform Medium dat veel goede posts bevat over Data Science - van beginner tot gevorderd. Ik kom er vaak terecht en bijvoorbeeld Stephan van der Zwaard - Data Scientist van Sport Data Valley raad het aan als een goede plek om te lezen over de ontwikkelingen op dit gebied.

SPREEKUUR

Periodiek en bij voldoende belangstelling organiseren we een extra spreekuur waar je langs kunt komen met vragen over issue trees, je case of PowerBI. Die spreekuren zullen we gedurende het hele Masterclassprogramma blijven herhalen. Het volgende spreekuur organiseren we op dinsdag 15 september om 10:00h. Om ons te helpen voorbereiden: stel je vraag gerust alvast in Teams.

 

Samenvattend

Werk door dit lesplan heen en laat het ons weten als je vragen hebt. We staan voor je klaar! Schrijf je vragen op zodat je ze in Teams of tijdens het Webinar paraat hebt. Als vragen op Teams vaker voorkomen besteden we daar extra aandacht aan.

Het huiswerk:

  • Voorbereiding op het webinar (30 tot 60 minuten)

  • Na het webinar: aan de slag met je buddy aan jullie cases (60 tot 120 minuten)

  • Optioneel:

    • Artikel over hulpvragen (15 minuten)

    • Discussie op Teams over de definitie van uitstroom (zo lang als je zin hebt ;-)

    • Artikel over correlatie en causatie (15 minuten)

Succes en tot donderdag!