Masterclass 3: PowerBI

We gaan de komende weken écht aan de slag met data in PowerBI (jeej)!

Eindelijk na de diepe en soms misschien intimiderende duik die je hebt genomen in de wereld van Data & Analyse. Tijd om weer even boven te komen. PowerBI is niets anders dan gereedschap en de eerste twee Masterclasses waren noodzakelijk om er voor te zorgen dat je weet wat je met je gereedschap kunt en wilt doen. Korte samenvatting van de twee eerste stappen:

  1. Je probleemdefinitie en de uitwerking van je issue tree tot en met conceptueel datamodel goed op orde te hebben (zie Masterclass 1).

  2. Alvast na te denken over waar je je data vandaan gaat halen en je bewust te zijn van de datafouten die in die dataset een rol kunnen spelen en hoe je die eventueel wilt oplossen (Masterclass 2). Met die kennis ben je goed voorbereid om het gereedschap erbij te pakken!

Nu eerst de introductievideo waarin we je uitleggen hoe we deze Masterclass over PowerBI aanpakken.

Lesprogramma 2.0

Op basis van de evaluatie hebben we ervoor gekozen de aanpak iets aan te passen. Nieuw in de indeling van dit lesplan is het onderscheid tussen basis en verdieping. Jullie gaven aan dat het fijn is om te weten wat een echte opdracht is en wat optioneel materiaal is. Daarnaast werd de wens uitgesproken dat je zelf wilt kunnen kiezen welke content je wilt volgen, op basis van je huidige rol of de rol die je ambieert in de toekomst. Die rollen blijken namelijk niet voor iedereen hetzelfde.

De indeling is als volgt:

Basis is geschikt voor alle deelnemers en geeft voldoende inzicht voor leidinggevenden verantwoordelijk voor het ontwikkelen van hun organisatie richting een meer analytische organisatie. Het zou ook voldoende moeten zijn als basis voor projectmanagers die verantwoordelijk zijn voor data & analyseprojecten waarin ze samenwerken met specialisten.

Verdieping is optioneel en bedoeld voor deelnemers die zelf willen beschikken over de kennis en vaardigheden die horen bij de rol van Data-Analist. Niet meteen om die rol ook full-time te gaan vervullen maar bijvoorbeeld wel om binnen je huidige functie meer zelf te kunnen doen met Data. Het kunnen creëren van rapportages en dashboards in PowerBI is daar een voorbeeld van.

We zijn uiteraard benieuwd hoe dit gaat bevallen en we zullen er natuurlijk naar vragen in de volgende evaluatie vlak voor de zomer. Als je in de tussentijd er al iets over wilt zeggen: laat een bericht voor ons achter in Teams.

PowerBI - Basis

We gaan er in ieder geval vanuit dat je wilt weten hoe je PowerBI rapporten kunt gebruiken die al door anderen gebouwd zijn. Op basis van die rapporten ga je waarschijnlijk vragen om aanvullende inzichten of vervolganalyses. Om te weten wat je kunt vragen is het ook voor jou belangrijk om te weten wat PowerBI kan.

Opdracht 1: PowerBI leerdoelen

Weten wat je wilt leren voordat je eraan begint. Leren werken met PowerBI is leuk en interessant en we denken dat het een goede investering van je tijd is om het te gaan beheersen. Het hoeft echter niet nu meteen al relevant te zijn. Daar staan we even bij stil

  1. Denkend vanuit het perspectief van je eigen professionele ontwikkeling en de rol die nu vervult of in de toekomst wilt kunnen vervullen voor je organisatie. Welke rol gaat PowerBI voor jou vervullen? Bijvoorbeeld als hulpmiddel om informatie makkelijk te kunnen raadplegen en monitoren, om zelf data te analyseren of om rapporten voor jezelf of voor anderen te (laten) bouwen.

  2. Na donderdag - wanneer je de webinars live of naderhand bekeken hebt - beantwoord dan deze vragen:

    • Welke onderdelen van PowerBI zou je willen gaan beheersen?

    • Wanneer wil je zover zijn. Oftewel hoeveel tijd geef je jezelf daarvoor?

  3. Voeg de antwoorden op deze vragen toe aan je profiel in Wie is Wie.

Opdracht 2: Wat is een goed dashboard?

Iedereen krijgt te maken met dashboards. Van bouwer tot gebruiker van rapporten. Sommige rapporten en dashboards werken beter dan andere, hoe komt dat? Deze opdracht helpt je op weg om effectieve rapporten en dashboards te (laten) bouwen. Verderop in het Masterclassprogramma komen effectieve dashboards nog een keer aan de orde wanneer we het gaan hebben over adviseren met data.

  1. Voor wie is deze analyse gemaakt? Wie zitten er in het publiek van dit dashboard

  2. Over wie gaat dit verhaal? Wie is de held? Of zijn het heldinnen? ;-)

  3. Werkt dit dashboard? Bereikt het - naar jouw mening - voor het publiek het beoogde resultaat?

  4. Denkend vanuit het publiek van onderstaand dataverhaal: wat zou je zelf aan het dashboard willen veranderen?

  5. In het kanaal van Masterclass 3 hebben we deze vier vragen als posts neergezet. Plaats onder die posts je eigen antwoord, lees dat van anderen en reageer natuurlijk als je iets interessants ziet om te bespreken.

    Optioneel: Google eens op het onderwerp Information Design. De wetenschap die zich bezighoudt met vragen over de invloed van vormgeving van informatie in relatie tot het effect heeft op de ontvanger van die informatie.

 

Webinars Masterclass 3 - PowerBI

De aanpak voor de webinars zijn in deze Masterclass iets anders. De webinars zijn deze keer optioneel - je bent natuurlijk van harte welkom en we nemen ze op zodat ze naderhand als losse tutorials te volgen zijn. Als je erbij bent kun je natuurlijk wel je vragen stellen en beantwoord krijgen - dat dan weer wel.

Het ochtendprogramma start om 10:00 en duurt tot 12:00. Het wordt verzorgd door Max Kloosterman. We behandelen in ieder geval:

  • De opbouw van PowerBI

  • De plaats van PowerBI in de workflow van data & analyse

  • De rol die PowerBI kan vervullen voor de verschillende rollen in een organisatie

  • Leren werken met PowerBI - de meest efficiënte manier om PowerBI onder de knie te krijgen

  • Van beginner naar pro: hulpmiddelen om PowerBI steeds beter te leren beheersen

  • Demonstratie aan de hand van de optionele opdracht 3 uit PowerBI - verdieping hieronder

  • Tijd voor het beantwoorden van vragen.

Het middagprogramma start om 13:00 en duurt tot 17:00 met een korte pauze rond 15:00h. Het wordt verzorgd in samenwerking met Sebastiaan Smits van NOC*NSF. Gedurende de middag zullen we ingaan op de volgende meer specialistische onderwerpen:

  • PowerQuery - ophalen, voorbereiden en klaarzetten van data voor verdere analyse. We doorlopen een flink aantal van de meest voorkomende bewerkingen aan de hand van voorbeelden.

  • Rapportscherm - Visualisaties maken en eenvoudige measures maken met DAX om meer informatie uit je data te halen.

  • Dashboard voorbeelden - een paar voorbeelden van NOC*NSF die je ook online kunt vinden en aan de hand van tool Data & Analyse. Daarin is de werking van filters te zien, de relaties tussen visualisaties en van drilldown om op een dieper detailniveau in je data te kijken.

  • Tijd voor het beantwoorden van vragen.

PowerBI - Verdieping

PowerBI onder de knie krijgen kan vlot gaan als je het op de goede manier aanpakt. Ons doel is om de leercurve die je zult doorlopen telkens behapbaar te houden. Blijven leren zonder écht vast te lopen. Daar is natuurlijk ook een goede aanpak voor. Als je merkt dat je in het rood terecht komt. Pak onderstaande checklist er nog even bij en vraag om hulp!

MC3 - Leercurve PowerBI.png

De efficiënte route:

  1. Leer door doen - toepassen op écht werk met échte data. Natuurlijk is het prima om de basis te leren met behulp van een basistraining en trainingsdata. Zodra je dat gedaan hebt: doorgaan met leren in de praktijk

  2. Leer via de juiste route: die begint in eerste instantie buiten PowerBI. Daarna is er binnen PowerBI ook een slimme route te kiezen:

    1. Eerst ontwerp – dan pas gereedschap

    2. Importeren en transformeren: PowerQuery basis

    3. Relaties leggen om je datamodel werkend te krijgen in PowerBI

    4. Visualisaties maken in het rapportagescherm

    5. Extra informatie uit je data halen: DAX (Data Analysis eXpressions)

    6. PowerQuery gevorderd – Advanced Editor (M) leren gebruiken om nog meer controle over je datamodel te krijgen.

  3. Leer sámen - met de andere deelnemers maar bijvoorbeeld ook door je alvast te registreren als lid van de PowerBI community.

  4. Leer - houden - van je fouten. Uiteindelijk kun je er om lachen én leer je het snelst wanneer je ze wilt blijven maken.

  5. Doorgaan - In ieder geval tot je over de piek heen bent. Weersta de neiging om weer terug te grijpen naar Excel bijvoorbeeld.

Opdracht 3 - Optioneel - CBS gegevens visualiseren op een postcodekaart van Nederland

Benodigde tijd: 1 - 2 uur inclusief tijd om te puzzelen en leren :-) daarna kun je het in 20 minuten. Mét prijs voor iedere geslaagde visualisatie!

Opdracht 3 wordt een leuke uitdaging maar is absoluut haalbaar én een relevante les in wat je kunt doen met PowerBI.

Je gaat in deze opdracht een grote dataset van het CBS laden in PowerBI, modelleren door de juiste relaties te leggen en er een aantal visualisaties mee maken. Om het echt af te maken bouwen we een kaart van Nederland waarin je op postcode 3 niveau kunt zien wat de omvang is van de gemiddelde gezinssamenstelling.

De stappen in deze opdracht:

Online

  • Ga naar CBS en browse naar de dataset die je wilt gebruiken. Je kiest voor de optie “Feed (bulk download)”

  • Kopieer de url die je dan krijgt en gebruik deze straks - of nu alvast - om de data te laden de Get Data optie “ODATA Feed” in PowerBI

  • Ga naar argcis hub – download de volledige dataset in de vorm “Shapefile”

  • In je downloads staat nu een zipfile met waarschijnlijk de naam “Postcodevlakken_PC_3.zip”

  • Ga naar mapshaper.org en upload de zipfile in zijn geheel, selecteer alle bestanden en opties en

  • Exporteer naar het topoJSON formaat dat powerbi kan lezen

Dat waren de stappen om de data en een slimme kaart te downloaden die je data ook op de goede plek te krijgen.

In PowerBI

  • Selecteer de juiste tabellen (raadpleeg de handleiding bij deze dienst van het CBS als je meer wilt weten)

  • Laad, verken en relateer de tabellen aan elkaar

  • Maak alvast een postcode 3 kolom via Add Colum > Custom Column en dan de formule Text.Start() te gebruiken.

  • Pak de shapevisual erbij en voeg je eigen topoJSON map toe zodat je de PC3 code kaart krijgt in PowerBI.

  • Maak je visualisatie af :-)

Als je in staat bent om deze opdracht uit te voeren ben je ook in staat om dat te doen voor bijvoorbeeld je eigen ledendata. Wanneer je meerdere kaartjes naast elkaar kunt leggen krijg je - visueel - inzicht in mogelijk interessante patronen. Iets waar je later met een data-scientist over zou kunnen praten.

Zodra het je gelukt is om het plaatje te maken mag je het plaatsen op Teams voor een extra schouderklopje. Als je er een plaatje van je ledendatabase naast weet te krijgen sturen we je een boek naar keuze op! En geen haast: je hebt tót start van het programma ná de zomer om het voor elkaar te krijgen!

SPREEKUUR POWERBI

Periodiek en bij voldoende belangstelling organiseren we een extra spreekuur waar je langs kunt komen met vragen over deze optionele opdracht of andere opdrachten waarmee je vastloopt in PowerBI. Die spreekuren zullen we gedurende het hele Masterclassprogramma blijven herhalen. Het eerste spreekuur organiseren we op dinsdag 5 juli om 10:00h. Om ons te helpen voorbereiden: stel je vraag gerust alvast in Teams in reactie op de post Spreekuur PowerBI in het kanaal algemeen.

SAMENVATTEND

Werk door dit lesplan heen en laat het ons weten als je vragen hebt. We staan voor je klaar! Schrijf je vragen op zodat je ze in Teams of in de Webinar paraat hebt. Als vragen op Teams vaker voorkomen besteden we daar in de Masterclass extra aandacht aan.

Het huiswerk:

  • Opdracht 1 - PowerBI leerdoelen (30 minuten)

  • Opdracht 2 - Dashboards (30 tot 60 minuten)

  • Opdracht 3 - optioneel - CBS gegevens visualiseren op een postcodekaart van Nederland (1 tot 2 uur)

Je eigen case:

Zodra je er aan toe bent: begin voor je eigen case eens aan het verzamelen van de data die je nodig hebt om je analyses uit te voeren. Als je nog bezig bent met het definiëren van je probleem en uitwerken issue tree en conceptueel datamodel: ook geen probleem: post gerust je versie eens op teams en vraag om feedback of bespreek met je buddy. Maak gebruik van de spreekuren PowerBI als je dat nodig hebt om verder te komen.

Succes en voor wie erbij kan zijn: tot donderdag!